Volonterski centar Split

 

28. lipnja 2022. g. RVC Split održao je konzultacije s organizatorima volontiranja na temu „Iskustva, prednosti i izazovi provedbe Zakona o volonterstvu nakon posljednjih izmjena i dopuna Zakona iz 2021. godine“.

S organizatorima volontiranja sa splitskog područja - predstavnicima različitih udruga i javnih ustanovama razgovarali smo o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu iz 2021., utjecaju tih izmjena na njihov rad, kao i o izazovima u primjeni ZoV-a u praksi.

U svakodnevnom radu organizatori volontiranja se suočavaju s brojnim teškoćama oko opsežne administracije koja prati kvalitetno uključivanje i rad s volonterima, većina navodi kako su u pandemijskim godinama nailazili i na teškoće s motiviranjem i zadržavanjem volontera. Također, neki su i naveli kako su naišli na neotklonjive teškoće u popunjavanju Izvješća o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja putem aplikacije, zbog čega su propustili rok za unos izvješća.

Konzultacije su poslužile i za rezimirati prvu polovicu godine, razgovor o iskustvima i aktivnostima koje su organizatori provodili u lokalnoj zajednici.

Aktivnost je provedena u sklopu projekta Radius V. Nositelj projekta je DKolektiv - organizacija za društveni razvoj, a partneri u projektu: Hrvatski centar za razvoj volonterstva, Regionalni volonterski centar Udruge "MI" - Split, Volonterski Centar Udruge Smart, Volonterski Centar Zagreb, CCI Hrvatska, PRONI - Centar za socijalno podučavanje, ACT Grupa, Grad Rijeka, Grad Split i Sveučilište u Rijeci.

Projekt je sufinanciran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda.

Istrazivanje smz footer

 


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).