Volonterski centar Split

Uključivanje volontera

Gdje i kako pronaći volontere?

Idealno uključivanje volontera je kad privučete onoliko pravih volontera koliko vam je potrebno. Preveliki broj volontera može vam donijeti probleme u tome kako ih prihvatiti kada nemate dovoljno posla za sve, ili kako odbiti sve te volontere zbog čega bi se oni mogli osjećati povrijeđenima.

Nakon što ste ocijenili da su vam volonteri potrebni i odredili ste za što, treba razmisliti kako do njih doći, pridobiti ih i uključiti. Promoviranjem volonterskog rada u zajednici već ste obavili prvi korak, jer su njeni članovi počeli prihvaćati volonterski rad kao pozitivnu aktivnost. Škole, sveučilišta, klubovi umirovljenika, uredi za zapošljavanje, kuglane, crkve, poslovni krugovi su samo od nekih ideja za ciljane akcije uključivanja. Naravno, izbor mjesta i pristupa ovisi o tome koga tražite i koji je pravi način da im se obratite: novine, prezentacije, poštom, plakatima, lecima, osobnim pozivom…

Uključivanja volontera u aktivnosti neke građanske inicijative, udruge ili ustanove je trajni proces. Važno je odrediti tko sve u njemu sudjeluje i na kakav način. Je li to zadatak svih ili je dogovoreno da jedan tim ili jedna osoba bude time zadužena? Kao i kod mnogih drugih stvari u životu, uspjeh veoma ovisi o stavu.

I najbolji tim ili osoba koji uključuju volontere ubrzo će "sagorjeti" ukoliko mnoštvo volontera dolazi u organizaciju, postaje bezvoljno, razočara se i nakon toga odlazi. Ukoliko stalno regrutirate nove volontere da bi zamijenili one koji su "otišli", možda bi se trebali zaustaviti na tren i promisliti zašto je "zadržavanje" volontera u organizaciji takav problem. Ako ne možete ni zamisliti da bi netko volontirao za vas, tada nitko, najvjerojatnije, ni neće to učiniti. U drugu ruku, ako pristupite uključivanju volontera s pozitivnim očekivanjima, otkrit ćete da se ljudi stvarno žele uključiti.