Volonterski centar Split

Novosti

 

Drage volonterke, dragi volonteri,

Pozivamo Vas na sudjelovanje u nacionalnom istraživanju o volontiranju mladih i percepciji povezanosti volontiranja s društvenim vrijednostima. Ovim istraživanjem želimo dobiti uvid u stanje volontiranja mladih iz vrijednosne perspektive, odnosno koliko je i na koji način volontiranje mladih povezano s i usmjereno na vrijednosti, s naglaskom i na doprinos volontiranja Europskim vrijednostima.

Istraživanje provodi DKolektiv – organizacija za društveni razvoj iz Osijeka, u suradnji s istraživačkim timom kojeg čine izv. prof. dr. sc. Željka Tonković, izv. prof. dr. sc. Sven Marcelić te izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo.

 

Kroz projekt „Najjača karika-volontiraj za sebe, volontiraj za druge“ Udruga „MI“–Split i „ZvoniMir“ će ojačati kapacitete 10 nastavnika partnerskih škola (Privatne srednje škole Wallner i Srednje strukovne škola Kralja Zvonimira Knin) u području osmišljavanja i provedbe školskog volonterskog programa. Nastavnici će proći edukaciju iz područja Menadžmenta volonterskog programa (Aktivnost 1) te steći znanja i vještine u izradi održivih volonterskih programa u svojim školama (Aktivnost 2).

Osnažit ćemo i 30 učenika partnerskih škola za aktivno sudjelovanje u zajednici. Uključit ćemo ih u Malu školu aktivizma i volontiranja (Aktivnost 3), inovativnu metodu rada sa srednjoškolcima kroz koju ćemo razvijati njihove sposobnosti kritičkog promišljanja o potrebama zajednice i poticati razvijanje njihovih građanskih i socijalnih kompetencija. Kroz organizaciju dvije aktivističke kampanje i dvije volonterske akcije (Aktivnost 4) poticat će se njihove organizacijske vještine te sposobnosti timskog rada za dobrobit drugih. Razbijat će se njihove predrasude (osobito važno za strukovne škole i u multietničkom okruženju Knina), razvijat će se razumijevanje različitosti, uključivost te međugeneracijska suradnja. Kroz zajednički susret (Aktivnost 5) koji će biti i oblik nagrađivanja i motiviranja, uključeni učenici razmijenit će svoja iskustva. S druge strane, nastavnici će studijskim posjetom primjera dobre prakse (Aktivnost 6) razvijati ideje za provedbe školskog volonterskog programa.

 

Općenito o Europskim snagama solidarnosti

ESS ili Europske snage solidarnosti su program koji financira Europska unija. Prijaviti se mogu mladi u dobi od 18 do 30 godina. Pretragu raspoloživih projekata kao i prijavu za iste možete obaviti na web stranici Europskih snaga solidarnosti. Postoje kratkotrajni (2 tjedna do 2 mjeseca) i dugotrajni projekti (između 2 i 12 mjeseci). Sudjelovanje na ovim projektima, kao i troškovi koje kompletan boravak u određenoj zemlji zahtijeva, apsolutno su pokriveni od strane Europske unije. Što se tiče tema kojom se bave organizacije, svatko može naći ono što njemu odgovara. U financijsku podršku uključeno je i pravo na refundaciju avionske karte po prijemu u zemlju ili u dogovoru sa organizacijom koja vam je može i sama unaprijed bukirati, stan/kuća u kojoj ćete živjeti, dnevni obroci kao i džeparac.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva (HCRV) objavljuje Volonterski vjesnik (newsletter), odnosno zbir informacija i podataka o radu u području volonterstva svaka tri mjeseca, od ukupno 26 lokalnih i regionalnih volonterskih centara te organizacija koje promiču volonterstvo.

Što se u svijetu volonterstva u Hrvatskoj događalo u drugom tromjesečju 2022. godine, pogledajte na OVOM linku.

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).