Volonterski centar Split

Standardi kvalitete

Standardi kvalitete volonterskih programa za organizatore volontiranja

Standardi kvalitete volonterskih programa sastoje se od dvije cjeline:

- Uvod čine informacije o tome što znači kvaliteta za organizatore volontiranja kao i što se misli pod pojmom volonterski program te kako primijeniti standarde kvalitete i kome su namijenjeni.

- Standardi kvalitete volonterskih programa predstavljaju same standarde i njima pripadajuće kriterije kvalitete te predložene moguće dokaze kojima organizacija dokazuje u kojoj mjeri određeni volonterski program zadovoljava minimalne standarde kvalitete.

Pojam "kvaliteta" često se koristi kao vrlo širok pojam, ali kada razmišljamo o kvaliteti i organizatorima volontiranja, onda mislimo na učenje i prepoznavanje što organizacija radi dobro, a što nastoji poboljšati u području organiziranja i uključivanja volontera u rad organizacije. Standardi kvalitete za volonterske programe dokazuju i unaprjeđuju učinkovitost rada organizacije s volonterima te doprinose unaprjeđenju vjerodostojnosti i ugledu organizacije u zajednici u kojoj djeluje.

Volonterski program obuhvaća sve segmente o kojima organizator volontiranja mora voditi računa ako uključuje volontere u svoje aktivnosti, ili usluge koje pruža različitim ciljanim skupinama. Volonterski program je zajednički naziv za programe, projekte i aktivnosti koje se provode u okviru organizacije, a u koje su uključeni volonteri – od neposrednog rada s korisnicima do volontiranja u upravljačkim tijelima organizacije. Volonterski program podrazumijeva skup svih volonterskih aktivnosti i poslova koji se provode s namjerom unapređenja i pomoći u provedbi misije vaše organizacije.

Volonterski program se zasniva na ciklusu menadžmenta volonterskih programa i daje odgovore na pitanja zašto uključujemo volontere, što time postižemo, kako i gdje ih uključujemo, na koji način ih pripremamo za aktivnosti u koje će se uključiti, na koji način pratimo njihov rad i pružamo im podršku te na koji ih način nagrađujemo za njihov volonterski angažman.

Organizator volontiranja treba napraviti samoprocjenu vodeći se već definiranim Standardima kvalitete i pripadajućim kriterijima. Svaki standard i kriterij se procjenjuju prema popisu predloženih dokaza. Predloženi dokazi u Standardima kvalitete za volonterske programe nisu ujedno i jedini dokazi koje organizacija može imati.

Cijeli dokument Standarda kvalitete volonterskih programa za organizatore možete preuzeti OVDJE.

Standardi kvalitete za volonterske centre

Volonterski centri (VC) djeluju kao kontakt točke koje povezuju, podržavaju i osnažuju građane i organizacije koji žele volontiranjem izgrađivati sebe i svoje zajednice i doprinijeti rješavanju konkretnih problema i potreba u društvu.

Uloga volonterskog centra u zajednici obuhvaća:
• Pružanje informacija o volontiranju (koncept, mogućnosti, Zakon o volonterstvu…);
• Povezivanje volontera i organizatora volontiranja = vođenje volonterske burze;
• Savjetovanje i edukaciju djece, mladih i drugih građana o volontiranju;
• Kreiranje kvalitetnih volonterskih programa kroz edukaciju i osnaživanje organizatora volontiranja;
• Pokretanje i provedbu projekata usmjerenih na uključivanje svih građana i organizacija u izgradnju društva kroz volontiranje;
• Stvaranje poticajnog okruženja za volontiranje u zajednici kroz promociju i zagovaranje.

Proces procjene volonterskih centara i oznaku kvalitete za volonterski centar utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva (HCRV). Osmislili smo ih u želji da organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomognemo da kvalitetnije i lakše ostvaruju ovu ulogu, na korist svojih osnovnih korisnika – građana (volontera) i organizatora volontiranja, kao i drugih dionika na koje utječu.

Svrha procesa procjene volonterskih centara je:
• definirati osnovnu razinu usluge koju svaki volonterski centar mora pružati građanima (volonterima) i organizatorima volontiranja te ostalim korisnicima i dionicima;
• pružiti jasan i objektivan okvir za procjenu kvalitete i reviziju aktivnosti;
• doprinijeti isticanju kvalitete usluga volonterskih centara i njihovog ugleda u javnosti;
• pružiti mogućnost za unaprjeđenje kapaciteta.

HCRV, kroz regionalne volonterske centre (RVC), osigurava potrebnu podršku volonterskim centrima koji žele u svojem radu postići postavljene standarde. Više o Standardima kvalitete za volonterske centre možete pročitati OVDJE, a za svu dodatnu dokumentaciju, obratite nam se e-mailom (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ili telefonski (021/329-137, 021/329-139).

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).